Anyagtudományi Őszi Iskola

Europe/Budapest
Konferenciaterem (Mátrafüred)

Konferenciaterem

Mátrafüred

Mátrafüredi Akadémiai Üdülő, 3232 Mátrafüred, Akadémia u. 1-3.
Description
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Anyagtudományi és Diffrakciós Szakcsoportja 2014-ben is megszervezi az immár hagyományossá vált Őszi Iskolát.
Az idei iskola témája: "Az energetika anyagtudományi kérdései"
 Modern világunk fenntartásához és működéséhez óriási mennyiségű energia szükséges, és az energiaszükséglet egyre növekszik. A hagyományos, fosszilis energiahordozók (szén- és kőolajszármazékok) elégetésén alapuló technológiák iránti igényt mindinkább felváltja a megújuló energiaforrások (nap-, víz-, szélenergia, biomassza) valamint a nukleáris és fúziós energiaforrások által biztosított energia iránti igény. Az energetika területén is számos technológiai, anyagtudományi kérdés merül fel, ugyanis egy rendkívül szerteágazó és dinamikusan fejlődő területről beszélünk. Az  energiatermelés, az energiahasznosítás, energiatárolás, -elosztás, -továbbítás, hulladékkezelés mind külön szakterületet képvisel, ugyanakkor minden területen adódik kihívás az anyagtudósok számára. Az iskola célja az ezen területekhez kapcsolódó speciális  anyagtudományi kérdések körüljárása,  technológiai kihívások áttekintése, illetve azon kutatások bemutatása, amelyek kapcsolódnak az energiatermelés és az energia hatékony felhasználásának témaköreihez.
  Idén is megőrizzük az Őszi Iskola hagyományos felépítését, ezért meghívott előadók tartanak hosszabb, összefoglaló jellegű előadásokat, főleg PhD ill. diplomázó hallgatóknak. Részletes programot később küldünk.
  Emellett várjuk azon kollégák jelentkezését, akik rövidebb előadást kívánnak tartani a szakterület kurrens témáiról vagy saját, akár kicsit más témájú eredményes kutatásaikról.
  Nagy szeretettel várunk határontúli kollégákat is, akiknek költségeit igyekszünk megtéríteni.
Participants
  • András Kocsonya
  • Balazs Ujfalussy
  • Gergely Barcza
  • József Tóth
  • Lajos Károly Varga
  • Margit Fábián
  • Peter Baumli
  • Tamás Belgya