Oct 8 – 10, 2014
Mátrafüred
Europe/Budapest timezone
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Anyagtudományi és Diffrakciós Szakcsoportja 2014-ben is megszervezi az immár hagyományossá vált Őszi Iskolát.
Az idei iskola témája: "Az energetika anyagtudományi kérdései"
 Modern világunk fenntartásához és működéséhez óriási mennyiségű energia szükséges, és az energiaszükséglet egyre növekszik. A hagyományos, fosszilis energiahordozók (szén- és kőolajszármazékok) elégetésén alapuló technológiák iránti igényt mindinkább felváltja a megújuló energiaforrások (nap-, víz-, szélenergia, biomassza) valamint a nukleáris és fúziós energiaforrások által biztosított energia iránti igény. Az energetika területén is számos technológiai, anyagtudományi kérdés merül fel, ugyanis egy rendkívül szerteágazó és dinamikusan fejlődő területről beszélünk. Az  energiatermelés, az energiahasznosítás, energiatárolás, -elosztás, -továbbítás, hulladékkezelés mind külön szakterületet képvisel, ugyanakkor minden területen adódik kihívás az anyagtudósok számára. Az iskola célja az ezen területekhez kapcsolódó speciális  anyagtudományi kérdések körüljárása,  technológiai kihívások áttekintése, illetve azon kutatások bemutatása, amelyek kapcsolódnak az energiatermelés és az energia hatékony felhasználásának témaköreihez.
  Idén is megőrizzük az Őszi Iskola hagyományos felépítését, ezért meghívott előadók tartanak hosszabb, összefoglaló jellegű előadásokat, főleg PhD ill. diplomázó hallgatóknak. Részletes programot később küldünk.
  Emellett várjuk azon kollégák jelentkezését, akik rövidebb előadást kívánnak tartani a szakterület kurrens témáiról vagy saját, akár kicsit más témájú eredményes kutatásaikról.
  Nagy szeretettel várunk határontúli kollégákat is, akiknek költségeit igyekszünk megtéríteni.
Starts
Ends
Europe/Budapest
Mátrafüred
Konferenciaterem
Mátrafüredi Akadémiai Üdülő, 3232 Mátrafüred, Akadémia u. 1-3.
Megközelíthetőség: Autóval: Budapest irányából: M3-as autópályán Miskolc irányában a 70-es számú kijáratig (Gyöngyös - Nyugat), majd a 24-es úton haladva Gyöngyösön keresztül érjük el Mátrafüredet Miskolc/ Debrecen irányából: M3-as autópályán Budapest irányában a Gyöngyös - Kelet kijáratig, majd a 24-es úton haladva Gyöngyösön keresztül érjük el Mátrafüredet. Az üdülő kb. 200 méterre található a 24-es út mellett a Mátrafüred központjának számító üdülősortól. Autóbusszal:Budapest – Stadionok pályaudvarról naponta több alkalommal indul közvetlen járat Gyöngyös-Mátraháza felé. Az átlagos menetidő 1 óra 25 perc, javasolt leszállás Mátrafüred, autóbusz váróterem megálló. Az üdülő kb. 200 méterre található, a 24-es út melletti megállótól. Vonattal: Budapest – Keleti pályaudvarról naponta több alkalommal indul Gyöngyös vasútállomásra személy- és sebesvonat, ahonnan helyi buszjárattal érhető el Mátrafüred. Javasolt leszállás Mátrafüred, autóbusz váróterem megálló. Az üdülő kb. 200 méterre található, a 24-es út melletti megállótól. A költségek az alábbiak szerint alakulnak : ELFT tag: 35 eFt, ami tartalmazza a részvételi díjat + szállásköltséget. Nem ELFT tag: 40 eFt, ami tartalmazza a részvételi díjat + szállásköltséget. Lehetőség van egy napos részvételre is, aminek költsége 9 eFt ELFT tagoknak és 13 eFt nem ELFT tagoknak. Regisztrálni a bal oldali menüben található regisztrációs lap kitöltésével lehet vagy a következő címeken: Újfalussy Balázs e-mail: ujfalussy.balazs at wigner.mta.hu Fábián Margit e-mail: fabian.margit at energia.mta.hu Jelentkezési adatok: Név: Intézet neve, címe (ahova az ELFT által kiállított számlát kéri): E-mail cím: Más elérhetőség, pl. telefon/mobil telefon: ELFT Társulati tag: igen, nem